Banner
Afbeelding: foto02

Prinses Máxima Centrum kiest voor duurzame dienstkleding Tecawork™ Ecogreen

06.06.2018

Het Prinses Máxima Centrum is het eerste kinderoncologisch centrum in Nederland met 100% duurzame dienstkleding. De nieuwe kledinglijn is tot stand gekomen dankzij een ongekende samenwerking tussen ontwerper, leverancier, producent en wasserij. In mei 2018 heeft het in Utrecht gevestigde Prinses Máxima Centrum haar deuren geopend.

100% groene vezels én comfortabel
Tecawork™ Ecogreen is de eerste 100% duurzame stof in de markt op basis van een innovatieve, milieuvriendelijke vezeltechnologie. Het traditionele katoen is enorm milieubelastend en wordt in de 100% duurzame blend van TenCate Protective Fabrics vervangen door Lyocell, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. De polyestercomponent in de stof wordt gemaakt van gerecyclede petflessen. Ter illustratie: in één uniform in maat M zijn 27 plastic halve literflessen verwerkt. Zo hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden aangesproken en kost de productie beduidend minder energie. “Wij zagen dat alle beschikbare duurzame blends in de markt eigenlijk maar gedeeltelijk groen waren” vertelt Martine Kok, productmanager workwear bij TenCate, “en daar wilden we een ècht duurzaam alternatief tegenover zetten. Maar wel een blend die nòg comfortabeler is voor de drager, en bovendien bestand tegen het industriële wasproces.”

Uitvoerig getest
Omdat ziekenhuiskleding intensief gebruikt wordt en juist in een ziekenhuis hygiëne een enorm belangrijk aspect is, ligt een deel van de verantwoordelijkheid ten aanzien van duurzaamheid bij de wasserij. Titus Mulder, algemeen directeur van Rentex Floron: “Omwille van duurzaamheid wassen we op lagere temperaturen dan gangbaar, maar wel zodanig dat bacteriën gedood worden. Daarvoor gebruiken we speciale desinfectiemiddelen, die ook weer minder belastend voor het milieu zijn.”

Goede samenwerking
De keuze voor Tecawork™ Ecogreen werd gemaakt in samenspraak met producent en langdurige samenwerkingspartner van TenCate, De Berkel. Agnes Meinen, sales manager bij De Berkel, is enthousiast over het resultaat: “Het Prinses Máxima Centrum heeft verreikende MVO-ambities, wij gaan hier met Tecawork™ Ecogreen ruimschoots in mee.” Het ontwerp van de nieuwe kledinglijn tenslotte is van haute couture ontwerpster Monique Collignon, op basis van de input van de kinderadviesraad van het Prinses Máxima Centrum. Dankzij de vlotte samenwerking met alle partijen is het Prinses Máxima Centrum het eerste Nederlandse kinderoncologisch centrum waar 100% groene dienstkleding wordt gedragen.