Bekijk de collectie leisure

Texenergie project

Opvang en opslag van energie in textiel

In het project Texenergie onderzochten we samen met een aantal projectpartners de opvang en de opslagfunctie van energie in textiel. Vervolgens hebben wij gekeken hoe we werkbare vormen van opvang en opslag in textiel kunnen integreren. Door hieruit verschillende werkende demonstrators te ontwikkelen leggen we de relatie naar praktische toepassing en industriële produceerbaarheid.

Samen met onze partners hebben we de ambitie om met een absolute doorbraak in textieltechnologie te komen. Zonnecellen en energieopslag in de beoogde vorm van meegeweven draden maakt textiel tot een volstrekt nieuw functioneel materiaal met enorme toepassingsmogelijkheden. Het is duidelijk dat we hierin forse technische knelpunten moeten oplossen. Met dit project ontwikkelen we samen met Avans kennis die leidt tot nieuwe productinitiatieven bij bedrijven en state-of-art cases voor het onderwijs. Met het project leggen we de basis voor nieuwe productinnovaties door autonome energievoorziening te integreren in textiel

Partners Texenergie

Thales, Phillips research, Bonar, Artex, Teijin Aramid, Polyned, Modint, Johan van den Acker, DPI-Value centre, TenCate, OICAM, de Saxion-lectoraten Smart Functional Materials, Industrial Design, Mechatronica, Ambient Intelligence en Nanotechnologie en het Avans-lectoraat Solar productietechnologie en equipmentontwikkeling en de Berkel Beroepskleding B.V.

Projectwebsite, meer informatie/contact

Meer informatie is te vinden op de  <http://texenergie.nl> http://texenergie.nl met name op de het laatste nieuws pagina.

Ondersteuning Moeder Teresa Stichting

De Moeder Teresa Stichting biedt in allerlei vormen hulp aan de allerarmste mensen in Oost Europa. Dit zonder onderscheid naar afkomst, geloof, geslacht en leeftijd. Zij genereren gelden middels sponsoring en de verkoop van nieuwe kleding in Nederland en nieuw en gebruikte kleding in Roemenië. Met de opbrengsten worden vele projecten ondersteund door de verstrekking van voedselpakketten, brandstof en kleding aan hen die dat nodig hebben. Vele scholen zijn voorzien van goed meubilair en soms gerestaureerd. Daarnaast zijn er meerdere ziekenhuizen en klinieken voorzien van goede bedden, instrumenten, operatietafels en kleding. De Berkel ondersteunt de Moeder Teresa Stichting financieel en door het sturen van incourante kleding naar Roemenië.

Onze school in Moldavië

In één van haar productie units in Moldavië leidt De Berkel, als participant binnen een subsidieproject, jaarlijks circa 25 modinettes op. Het betreffen 16/17 jarige meisjes die na hun middelbare school in een jaar tijd geschoold worden tot modinette. Na een succesvolle afsluiting krijgen zij een arbeidscontract aangeboden.